Rogalik Piekarnia Vincent; Kawa Costa Coffee; Kawa So! Coffee; sernik z malinami So! Coffee

Każdego dnia na świecie wypijanych jest ok. 3 miliardów filiżanek kawy. W naszym kraju na jedną osobę przypada ok. 1,5 filiżanki dziennie. Mimo rosnącej popularności małej czarnej, nadal panuje przekonanie, że kawa jest niezdrową używką. Zatem jak jest naprawdę?

Badania kanadyjskich naukowców pt. Effects of caffeine on human health wykazały, że spożywanie ok. 300 ml kawy (2 filiżanki) ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i chroni przed szeregiem chorób serca. Zanim jednak udamy się do kuchni po mała czarną, warto sprawdzić, jaki rodzaj kawy powinniśmy wybierać.

W ostatnich latach na popularności zyskały kawy rozpuszczalne (tzw. instant), które stanowią ok. połowę tego, co wypijają nasi rodzimi kawosze. W teorii, kawa rozpuszczalna powstaje z czystego naparu kawowego, niemniej jednak substancje konserwujące, wydłużające żywotność produktu mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Podobnie jest z kawą zawierającą fusy – są one źródłem tłuszczy niekorzystnie wpływających na układ krążenia, a dodatkowo mogą podrażniać żołądek.

Idealnym rozwiązaniem dla miłośników kawy są napoje podawane wprost z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego. Warto też zwrócić uwagę na jakość ziaren i certyfikat Fair Trade, który oznacza, że ziarno zostało zakupione bezpośrednio od plantatora za wcześniej wyznaczoną cenę. Taką kawę znajdziecie w kawiarniach Costa Coffee, Green Cafe Nero czy So! Coffee zlokalizowanych w CH Złote Tarasy, których aromat i głębia smaku zachwyci każdego kawosza. Niezależnie od tego czy wybierasz podwójne espresso, czy waniliowe latte z mlekiem kokosowym, kawa w Złotych Tarasach naturalnie Cię pobudzi i rozpieści podniebienie.